Wat is een vaste hypotheek? Een vaste hypotheek is een inschrijvingsvorm in het hypotheekregister van het Kadaster. In het hypotheekregister staat informatie over de hypotheek, het hypotheekbedrag en de hypotheekhouder. Er zijn drie vormen van hypothecaire inschrijvingen: de vaste hypotheek, de bankhypotheek en de krediethypotheek. Bij de vaste hypotheek is er een directe koppeling tussen de geldlening en de hypotheek. In de hypotheekakte is geregeld dat naarmate op de lening wordt afgelost, waardoor de schuld daalt, ook de waarde van het hypotheekrecht daalt.

Vaste hypotheek verhogen

Het nadeel van de vaste hypotheek is dat eerder afgeloste bedragen niet meer kunnen worden opgenomen. Bij een verhoging moet je naar de notaris voor een nieuwe hypothecaire inschrijving. Bij een bankhypotheek en een krediethypotheek is het wel mogelijk reeds afgeloste bedragen opnieuw op te nemen tot aan de oorspronkelijke hoofdsom.

Voorbeeld vaste hypotheek

Voor een hypotheek van €100.000,- is bij de notaris een recht van hypotheek van €100.000,- gevestigd. Los je €10.000,- af dan daalt het hypotheekrecht ook met dat bedrag. Heb je daarna geld nodig voor bijvoorbeeld een verbouwing en wil je je hypotheek verhogen, dan moet je opnieuw naar de notaris voor een tweede hypothecaire inschrijving.

 

Artikelen in Vaste hypotheek