Wat is rente? Dit is de vergoeding die verschuldigd is voor het lenen van geld. Heb je geld nodig om een huis te financieren, dan moet je een hypotheek afsluiten. Dat kan bij diverse aanbieders. Vaak zijn dit banken. Aanbieders willen uiteraard verdienen op de lening die je afsluit en vragen daarom rente. Elke aanbieder heeft andere voorwaarden bij het afsluiten van een lening. Ook de rente verschilt per aanbieder. Hypotheekrentes vergelijken loont dus.

Rente wisselt

Het rentetarief is onder meer afhankelijk van:
– De actuele hypotheekrente
– De door de hypotheekverstrekker geleverde zekerheden
– De rentevaste periode
– De marktwaarde van je woning
– Wel of geen NHG

Rente vastzetten

Je kunt de rente voor een periode vast laten zetten. De populairste variant hierop is 10 jaar vast. Met de lage actuele hypotheekrente kiezen steeds meer huizenbezitters ervoor om hun rente zelfs nog langer vast te laten zetten: twintig of zelfs dertig jaar. Mocht de rente stijgen, blijven deze huizenbezitters profiteren van lagere maandlasten. Bovendien hebben ze zekerheid over de hoogte van de maandlasten.  Liever de rente niet vastzetten? Dan kun je kiezen voor een variabele rente. Die is doorgaans lager dan bij een rentevaste periode.

Hoe krijgt u een lage rente?

Hoe minder je leent, hoe lager het risico is voor de bank en daarmee je hypotheekrente. Als je minder leent dan de marktwaarde van de woning, krijg je een lagere rente aangeboden. Ook de looptijd van de rente telt mee in de hoogte van de hypotheekrente. Bovendien krijg je vaak korting op de rente als je een hypotheek afsluit met NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Soms biedt de bank of verzekeraar ook korting als je een ‘uitgeklede’ hypotheek afsluit. Hierbij zijn bepaalde voorwaarden geschrapt, bijvoorbeeld het recht om boetevrij af te lossen bij verhuizen.

Artikelen in Rente