Wat is een overlijdensrisicoverzekering? Deze verzekering zorgt ervoor dat bij overlijden van de verzekerde een bepaalde som geld wordt uitgekeerd. Deze verzekering wordt vaak in combinatie met een hypotheek afgesloten. Met de uitkering uit deze verzekering kan dan de hypotheek worden afgelost en dit zorgt voor een lastenverlichting voor de nabestaanden.

Overlijdensrisicoverzekering verplicht bij hypotheek?

In veel gevallen is het verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij een hypotheek. Bijvoorbeeld wanneer je een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Een overlijdensrisicoverzekering is daarbij verplicht als de hypotheek meer dan 80 procent van de waarde van het huis bedraagt. Met NHG geef je je bank de zekerheid dat je hypotheekschuld wordt terugbetaald. Als je de hypotheek niet meer kunt opbrengen vanwege echtscheiding, werkloosheid, inkomensdaling, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van je partner, helpt NHG. Heb je een hypotheek zonder NHG? Ook dan kan een overlijdensrisicoverzekering verplicht zijn. De voorwaarden verschillen per hypotheekverstrekker.

Overstappen

Je hoeft niet per se een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij de bank waar je ook je hypotheek hebt afgesloten. Al wel een hypotheek met overlijdensrisicoverzekering afgesloten? In veel gevallen kun je zonder problemen overstappen. Soms zijn er kosten verbonden aan de overstap naar een andere overlijdensrisicoverzekering. De verzekering is per maand opzegbaar als je per maand betaalt. Betaal je per jaar, dan kun je per jaar opzeggen. Vraag eerst om toestemming van je hypotheekverstrekker voordat je overstapt. Zeker als je verzekering verpand is.

Overlijdensrisico verpanden

Het bedrag dat uitgekeerd wordt bij overlijden wordt vaak direct aan de hypotheekverstrekker overgemaakt. Dit heet verpanden. Is het bedrag hoger dan de restschuld van de hypotheek? Regel altijd goed wie de begunstigde in dit geval is.

Maximum leeftijd

De maximumleeftijd bij de start van de overlijdensrisicoverzekering ligt bij de meeste aanbieders tussen de zestig en zeventig jaar. De maximale leeftijd waarop de verzekering eindigt, ligt bij de meeste aanbieders tussen de zeventig en tachtig jaar. Een verzekeraar moet je bij aanvang van een nieuwe verzekering medisch goedkeuren. Boven een bepaald bedrag, vaak 250.000 euro, eist de verzekeraar een medische keuring. Zit je onder dit bedrag dan is een gezondheidsverklaring vaak afdoende.

Advies

Er zijn ook situaties waarin een overlijdensrisicoverzekering niet verplicht is voor de hypotheek. Toch kan het verstandig zijn om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Eventuele nabestaanden krijgen dan niet te maken met een enorme hypotheekschuld.

Artikelen in Overlijdensrisicoverzekering