Een makelaar bemiddelt bij koop en verkoop van huizen, kantoren, roerende zaken, verzekeringen, op de goederen termijnmarkt of ander roerend, onroerend of registergoed, regelt contracten en (ver)koopafspraken. Een groot deel van het werk bestaat uit het zoeken van een geschikte partij om dat bepaalde onroerend goed aan te verkopen. Ook de klant die een woning wil kopen kan een makelaar inschakelen, dit wordt een aankoopmakelaar genoemd.

Makelaar helpt bij aankoop huis

Je kunt een makelaar inschakelen als je een huis wilt kopen. De makelaar kan voor jou de mooiste huizen uitzoeken, die voldoen aan je persoonlijke wensen. Hij regelt de bezichtiging en bevalt het huis je, dan kan hij/zij voor je onderhandelen met de verkopende partij. Vervolgens stelt hij/zij het koopcontract op. Je kunt de makelaar vragen om alles voor je te regelen of slechts een onderdeel van het koopproces. Je bent niet verplicht om een makelaar in te schakelen bij de aankoop van een woning.

Makelaar helpt bij verkoop huis

Je kunt een makelaar ook inschakelen als je een woning wilt verkopen. Hij/zij  adviseert je tijdens het verkoopproces en neemt jou werk uit handen. Hij/zij geeft een indicatie van de markt, gemiddelde verkoopprijzen en verkooptijden en kan al een inschatting maken wat betreft je huis. De verkoopmakelaar verzamelt alle belangrijke stukken en gaat aan de slag met de verkoopactiviteiten zoals een bord in de tuin, advertenties (op o.a. Funda), verkoopbrochures en foto’s. De makelaar geeft de rondleidingen in huis en houdt je op de hoogte van de vorderingen. Is er een bod, dan adviseert en onderhandelt de makelaar voor je, waarbij je uiteraard zelf de beslissingen neemt. Is er een overeenkomst, dan volgt het opstellen van de koopakte.

Courtage

De makelaar krijgt een percentage van het bedrag waarvoor je het huis koopt of verkoopt. Dit is de zogenoemde courtage. Vraag altijd of er nog bijkomende kosten zijn en wat precies onder de courtage valt.

Vereniging van makelaars

Op zoek naar een betrouwbare makelaar? De meeste makelaars zijn lid van een vereniging van makelaars, bijvoorbeeld de NVM, VBO of VastgoedPRO. Bij deze verenigingen zijn afspraken gemaakt over de handelswijze van de makelaars. Ze mogen bijvoorbeeld alleen koper óf verkoper helpen bij de aan/verkoop van hetzelfde huis. Ook moet de makelaar je op de hoogte houden van zijn werkzaamheden voor jou. Bovendien mag de makelaar het huis alleen verkopen als je daarvoor schriftelijk toestemming heeft gegeven.

Artikelen in Makelaar