Wat zijn kosten koper? Bij de aankoop van een woning betaal je naast de koopsom ook andere kosten en als deze kosten voor rekening van de koper zijn, heet dit kosten koper. Deze kosten komen op rekening van de koper. Het bestaat bij elkaar uit overdrachtsbelasting (2% voor woningen), de kosten voor het opmaken van de notariële transportakte en de inschrijving van deze akte in de registers. Financieringskosten worden ook vaak onder de kosten koper geschaard.

Kosten koper vs. vrij op naam

Vaak worden bestaande woningen op basis van kosten koper verkocht, waar nieuwbouwwoningen meestal vrij op naam worden verkocht. Bij vrij op naam neemt de verkoper de overdrachtskosten voor zijn rekening (overdrachtsbelasting en notariskosten voor de transportakte).

Voorbeeld kosten koper

Stel, je koopt een woning van €200.0000. Dan betaal je daar bovenop 2% overdrachtsbelasting en de notariskosten. Hoeveel die bedragen, verschilt per notaris. Je kunt uitgaan van ongeveer €700. De kosten koper bedragen in dit geval €4700. Maak je gebruik van een aankoopmakelaar, dan kun je nog 1% van €200.0000 bij de kosten koper optellen. Tel je ook de financieringskosten mee, dan kom je op ongeveer 5 à 6 procent van €200.000 uit.

Artikelen in Kosten Koper (k.k)