Opnemen overwaarde om auto te kopen
5 tips opnemen overwaarde om een auto te kopen
4 min. leestijd

5 tips opnemen overwaarde om een auto te kopen

Natuurlijk zie je die nieuwe Audi A3  wel zitten. Of wat dacht je van die Volvo XC40 Recharge? Afijn, genoeg leuke auto's te vinden.

Ze geven deze auto's helaas niet voor niets weg. Wellicht heb je al een bedrag gespaard. Maar je wilt dit bedrag niet gebruiken.  Liever hou je deze reserves aan voor onverwachte tegenvallers.

Er is nog een andere mogelijkheid. De overwaarde op je huis gebruiken voor een auto.  Ik vertel je hieronder hoe dit werkt.

Waarom overwaarde huis inzetten?

Een (nieuwe) auto kun je op een aantal manieren regelen.

De meest eenvoudigste manier (en goedkoopste) is om je spaargeld hiervoor te gebruiken.  Echter dan is je buffer weg, voor als er eens iets kapot gaat wat veel geld kost. En vaak komt dan die ene tegenvaller niet alleen.

Een andere mogelijkheid is om een lening of krediet af te sluiten. Of de auto te leasen.

De overwaarde opnemen van je huis is hier echter ook voor te gebruiken. Vaak wordt ook met de overwaarde een lopende lening of uitstaand restant kredietbedrag  voor een auto afgelost. Dit om meteen de maandlasten te drukken.

Wat zijn de voordelen overwaarde huis gebruiken voor auto?

  • Je betaalt een lagere rente dan bij doorlopend krediet of een persoonlijke lening, omdat je woning als onderpand geldt.
  • Je hebt kunt een duurdere auto aanschaffen dan je nu aan spaargeld hebt.
  • Je spaargeld blijft onaangetast,  zodat er reserves zijn als dit nodig is.
  • door de langere looptijd zijn je maandlasten lager

Wat is overwaarde op je huis?

Simpel gezegd heb je overwaarde wanneer je woning op dit moment meer waard is dan de huidige hypotheekschuld die je op je woning hebt. 

Omdat je maximale hypotheek wordt bepaald aan de hand van je woningwaarde, kun je misschien meer lenen nu je overwaarde hebt. 

Je kunt namelijk tot 100% van je woningwaarde lenen.

Jouw inkomen moet wel voldoende zijn om die nieuwe, hogere hypotheek aan te vragen.  De hypotheekadviseur kan dit voor je uitrekenen.

Vaak hoor ik vertellen dat je huis verbouwen het enige doel is waarvoor je je overwaarde mag opnemen. Maar dat is  zeker niet zo: je mag het geld ook besteden aan andere aankopen, zoals een auto.

Echter wat je hierbij moet weten is dat als je de nieuwe, hogere hypotheek niet gebruikt voor een verbouwing aan je woning, de rente dan niet aftrekbaar is over dit deel van je hypotheek.

Hoeveel hypotheek krijg ik voor mijn nieuwe auto?

Voordat je online een nieuwe Volvo XC 40 Recharge Ultimate gaat bestellen , is het wel goed om te weten hoeveel extra hypotheek jij kunt krijgen. Dan weet je of die elektrische auto er inderdaad in zit of dat je beter voor een betaalbaardere "voiture" kunt gaan.

In een eerste intake gesprek kan ik precies voor je uitrekenen hoeveel hypotheek jij kunt krijgen. 

Tevoren vraag ik dan om een aantal documenten te overleggen. Deze kun je uploaden in een online klantportaal. 

Ik vraag je dan om een huidig overzicht van je huidige hypotheek, een overzicht van eventuele lopende leningen naast de hypotheek en je salarisstrook  te uploaden.

Zo kunnen we bekijken wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen.

Sommige aanbieders van hypotheken verstrekken geen hypotheek voor consumptieve zaken als een auto. 

Of ze stellen hier andere regels voor op dan voor een verbouwing of aankoop van een woning. Bijvoorbeeld dat je sneller moet aflossen, dus in plaats van 360 maanden bijvoorbeeld in 72 maanden.

Niet alle hypotheekaanbieders hebben deze beperking. Het is dus goed om bij het selecteren van een bank of geldverstrekker hier tevoren ook goed naar te (laten) kijken.

De opties 

Hieronder heb ik 5 opties beschreven die je kunt gebruiken om een auto te kopen met een hypotheek.

Optie 1: hypotheek verhogen voor auto

Sta je met je hypotheek voor een hoger bedrag in het Kadaster ingeschreven dan wat je bij het aangaan van de hypotheek hebt geleend? Dan kun je je wellicht je hypotheek zonder tussenkomst van de notaris verhogen tot het ingeschreven hogere bedrag. 

Bovenop je huidige hypotheek betaal je dan rente en eventueel ook aflossing over dit verhoogde bedrag.

Uiteraard wordt dan bekeken of je inkomen en ook de waarde van je woning hiervoor voldoende is.

Optie 2: een tweede hypotheek nemen

Andere mogelijkheid is vervolgens een tweede hypotheek bij je huidige hypotheekaanbieder. Dit doe je wanneer je geen hogere inschrijving hebt gedaan bij het aangaan van je oorspronkelijke hypotheek.

Je moet dan opnieuw naar de notaris en je hebt dus bijkomende kosten zoals ook een eventuele taxatie en hypotheekadvies. 

Optie 3: je hypotheek oversluiten

Soms is het voordeliger de hele hypotheek over te sluiten in plaats van een extra hypotheek te nemen. 

Je sluit dan een geheel nieuwe hypotheek af. Soms betaal je ook een boete om het contract van de lopende hypotheek af te kopen. 

Verder heb je ook weer bijkomende kosten als notaris, taxatie en hypotheekadvies. Deze bijkomende kosten kun je meefinancieren, net als de op te nemen overwaarde, tot 100 % van de waarde van de woning. 

Dit natuurlijk als je inkomen dit toelaat.

Optie 4: een verzilver hypotheek afsluiten

Deze optie is bedoeld voor een vrij specifieke doelgroep: gepensioneerden met overwaarde. 

Bij een verzilverhypotheek wordt er gebruik gemaakt van de bestaande overwaarde en wordt er getoetst een andere minder strenge manier. 

Daardoor heb je bij een eventueel laag pensioeninkomen toch kans om alsnog je overwaarde op te nemen.

Optie 5: een 57+ hypotheek afsluiten om een auto te kopen

Deze optie is bedoeld voor niet-gepensioneerden met een overwaarde vanaf 57-jarige leeftijd.  Vanaf 57-jarige leeftijd wordt namelijk ook het pensioeninkomen mede getoetst, dus, niet enkel het huidige inkomen.

Bij de 57+ hypotheek wordt er tot AOW-leeftijd op de reguliere manier getoetst, maar bij het inkomen vanaf de AOW-leeftijd wordt er op een minder strenge manier beoordeeld. Zo kun je bij een lager pensioeninkomen, toch die hypotheek aangaan.

Welke hypotheekaanbieders overwaarde voor auto?

Zoals gezegd, niet elke hypotheekaanbieder is ervan gecharmeerd als je de overwaarde gebruikt voor aankoop van een auto of een consumptief (dus niet voor verbetering of verbouwing van de woning) gebruikt.

Bij wie kun je dan wel terecht? Dit vergt een aanvullende rapportage, waarbij ik een selectie heb gemaakt.  Dit dan op de voorwaarde dat de hypotheek vrij besteedbaar consumptief te besteden is. 

Hiermee bedoel ik dan je ermee kunt doen wat je wilt, dus niet enkel gebruik voor verbouwing van de woning.


Deze rapportage zal ik in een komende update en/of een aparte blog verder nog onder de loep nemen.

Opties bespreken

Benieuwd of jij de overwaarde op je huis kunt gebruiken voor een auto? 

Plan dan een gratis intake gesprek met mij in.

Over de schrijver
Mijn naam is Niki de Wolff (1974), hypotheekadviseur, en ik schrijf ook blogs over hypotheken. Ik ben hypotheekspecialist geworden om zoveel mogelijk mensen te helpen aan betaalbare en lage(re) hypotheeklasten. En een goede flexibele passende hypotheek constructie te verzorgen, welke de gehele looptijd gemak en rust geeft. Zelf heb ik in 2018 een keuze gemaakt om als zelfstandig onafhankelijk hypotheekadviseur te starten. Verder ben ik Erkend Hypothecair Planner, Erkend Financieel Adviseur en Erkend Hypotheek Adviseur. Via internet en social media wil ik graag mijn kennis delen via mijn gratis e-books, PDF's en blogs . Hierdoor kunnen veel mensen hun maandlasten verder verlagen en alle mogelijkheden benutten met de tips die hierin te vinden zijn.​ Ik leer je graag wat er mogelijk is met je huidige of toekomstige hypotheek en wat ik met succes toepas: hoe je je hypotheeklasten laag kan houden of lager kunt maken , zodat je de restant looptijd niet teveel gaat betalen. En hoe je soms aanpassingen kunt doen om nog minder te gaan betalen. Daarover geef ik gratis tips: Regelmatig ontvang je mijn tips via e-mail en social media. Ik verdien geld door het geven van hypotheekadvies en het bemiddelen in het aanvragen van hypotheken. Dit zowel voor bestaande hypotheken en wijzigingen of omzettingen hierbij als voor nieuwe hypotheken en het aanvragen hiervan. Ik heb meer dan 25 jaar ervaring als hypotheekspecialist en heb al meer dan 2597+ klanten succesvol kunnen helpen met hun hypotheek.
Reactie plaatsen