Een tweede hypotheek op de woning? Onder bepaalde voorwaarden is dit mogelijk. Bovendien is deze hypotheek fiscaal aantrekkelijk als je de hypotheek gebruikt voor een verbouwing aan het huis.
Tweede hypotheek bij overwaarde huis
Een tweede hypotheek afsluiten is vrijwel alleen mogelijk als er overwaarde op het huis zit. Dat betekent dat het huis meer waard is dan het bedrag dat nog openstaat aan hypotheek. Bovendien moet je genoeg inkomen hebben om de tweede hypotheek te kunnen financieren.
Andere hypotheekverstrekker?
De tweede hypotheek hoeft niet per se bij dezelfde verstrekker als de eerste hypotheek te worden afgesloten. Bovendien wordt eerst de eerste hypotheek afgelost bij gedwongen verkoop van de woning. De verstrekker van de tweede hypotheek loopt dus meer risico. Vaak is een tweede hypotheek daarom duurder en zijn er strenge voorwaarden. De hypotheek moet binnen dertig jaar afgelost zijn door middel van een annuïtaire- of lineaire hypotheekvorm.
Geen overwaarde, wel tweede hypotheek?
Is er geen overwaarde maar wil je de tweede hypotheek om een verbouwing te financieren? Mogelijk houdt een hypotheekverstrekker dan rekening met de waarde van de woning na de verbouwing. Vaak is de waardevermeerdering echter niet groter dan de investering.
Tweede hypotheek aftrekbaar?
Een tweede hypotheek is fiscaal aftrekbaar als het om een verbouwing van het huis gaat ter verbetering van de woning. Wil je van het geld bijvoorbeeld een auto kopen, dan is het bedrag niet aftrekbaar van de belasting.
Voor- en nadelen tweede hypotheek
Een tweede hypotheek kent doorgaans een gunstigere rente dan een persoonlijke lening. Wel ben je geld kwijt aan advies, taxatie en notaris en bij een persoonlijke lening niet. De rente is aftrekbaar in box 1. Dit is alleen mogelijk als het geld wordt gebruikt voor een verbouwing en/of om de woning energiezuiniger te maken. De overwaarde van het huis benutten? Ook dan is een tweede hypotheek een mogelijkheid. De hypotheekrente is dan alleen niet aftrekbaar.