Wat is rentemiddeling? Dit is het vaststellen van een nieuw rentepercentage door het percentage van de voorgaande hypotheekperiode op te tellen bij het nieuwe (dag)rentepercentage en beide (gewogen) te delen. Ofwel: bij rentemiddeling wordt het contract van de rentevastperiode opengebroken, zodat er geprofiteerd kan worden van een lagere hypotheekrente. Steeds meer banken bieden rentemiddeling aan.
Rentemiddeling, wat kun je ermee?
Heb je een aantal jaar geleden een hypotheek afgesloten en de rente voor minimaal tien jaar laten vastzetten? Dan baal je waarschijnlijk flink van het huidige lage rentepercentage. Soms kun je echter iets doen aan je oude, hoge rente. Steeds meer banken staan open voor rentemiddeling. Zeker als je nog een flink aantal jaar vastzit aan je huidige rente is het de moeite waard om te middelen. Hierdoor krijg je snel lagere maandlasten. Het voordeel op de maandlasten kan oplopen tot wel enkele honderden euro’s per maand.
Boeterente
Rentemiddeling is eigenlijk het vervroegd openbreken van een contract. Daarvoor betaal je een boete. De hypotheekverstrekker is ten slotte uitgegaan van bepaalde inkomsten en die zijn in één klap een stuk lager. De boeterente wordt opgenomen in het nieuwe rentepercentage. Zo hoef je de boete niet ineens te betalen, maar wordt deze uitgesmeerd over een langere periode. Laat je goed adviseren over de rentemiddeling: je voordeel moet uiteraard wel hoger zijn dan de boete en bijkomende kosten.