Wat is een hypotheek? Een hypothecaire lening sluit je af  om een huis te kunnen kopen. De hypotheek bestaat voor het grootste gedeelte uit het geleende bedrag en de rente die je betaalt over het geleende bedrag. De manier waarop je de hypotheek aflost is van grote invloed op uw maandlasten.

Hypotheek: soorten

Wil je een huis kopen en heb je een lening nodig? Dan kun je kiezen uit veel aanbieders van hypotheken. Zij lenen je het geld tegen een bepaalde rente. Deze hypotheekrente is momenteel zeer laag, vandaar dat de huizenmarkt flink aantrekt. Je kunt kiezen uit diverse hypotheekvormen. Een hypotheek is een lening voor een flink bedrag met een lange looptijd. Het is dus belangrijk om je goed te laten informeren. Onder meer over de diverse aanbieders, de hypotheekrente en andere voorwaarden die zij aanbieden. Een hypotheekadviseur kan je helpen bij deze belangrijke keuze.

Hypotheek aan strengere regels gebonden

Een hypotheek heeft over het algemeen een looptijd van dertig jaar. Zeker met de strengere regels sinds 2013, is het aflossen van de lening gewenst om het recht op hypotheekrenteaftrek te behouden. Er zijn veel soorten hypotheken. De meest afgesloten leningen zijn de annuïtaire hypotheek (ofwel annuïteitenhypotheek) en de lineaire hypotheek. Bij andere hypotheekvormen kom je sinds de strengere regels van toepassing zijn vaak niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Waarschijnlijk verdwijnen de andere hypotheekvormen langzaam. De regel geldt alleen voor nieuwe hypotheken en dus niet voor bestaande (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheken.

Annuïteitenhypotheek

Met een annuïteitenhypotheek betaal je in de beginperiode vooral rente en weinig aflossing. Hiermee profiteer je volop van de hypotheekrenteaftrek.Het maandelijkse bedrag bestaat uit aflossing en rente. De rente wordt berekend door het nog uitstaande hypotheekbedrag te vermenigvuldigen met het rentepercentage. De aflossing wordt berekend door de rentecomponent af te trekken van het vaste maandbedrag. Deze verhouding verandert gedurende de looptijd. Per maand verschuift de samenstelling en aan het einde van de looptijd van de hypotheek betaalt je juist weinig aan rente en veel aan aflossing. Het fiscale voordeel van deze hypotheekvorm daalt dus gedurende de looptijd. Met een annuïteitenhypotheek begin je met lage maandlasten en ga je naar verloop van tijd steeds meer betalen.

Lineaire hypotheek

De lineaire hypotheek is vrij simpel van opzet: je lost je hypotheekschuld elke maand af tot er na dertig jaar geen schuld meer is. De hoogte van je maandelijkse hypotheekaflossing blijft dertig jaar hetzelfde. Omdat de schuld kleiner wordt, betaal je elke maand over een kleiner bedrag rente. De lineaire hypotheek is geschikt voor mensen die zekerheid willen en graag snel zoveel mogelijk willen aflossen. Je lasten zijn in de beginjaren erg hoog ten opzichte van een annuïteitenhypotheek. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je eerst meer rente en profiteert je van meer hypotheekrenteaftrek. Dat kan voor starters een reden zijn om niet voor een lineaire hypotheek te kiezen. Ook kun je minder lenen dan bij een andere leningsvorm.

Artikelen in Hypotheek