Wat is een executieverkoop? Wanneer een eigenaar niet aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen, kan de geldgever overgaan tot verkoop van het onderpand (woning). Indien het tot openbare verkoop komt, wordt de woning in veel gevallen geveild en wordt dit een executieverkoop genoemd. De schuldenaar heeft er belang bij dat op de veiling het hoogste bod wordt geaccepteerd. De opbrengst bij een onderhandse verkoop valt vaak hoger uit dan die op een veiling. In geval van executie is voor een onderhandse verkoop echter toestemming van de rechter nodig.

Hoe werkt een executieverkoop?

Een executieverkoop wordt ook wel executieveiling genoemd. Als je de hypotheeklasten niet meer kunt opbrengen, kan het zijn dat je de woning gedwongen moet verkopen op een veiling. De opbrengst, de executiewaarde, ligt op een veiling vaak veel lager dan onder normale verkoopomstandigheden. Je hebt verder niks te zeggen over de verkoop, de hypotheekverstrekker neemt dit gedeelte helemaal over. Het is ten slotte zijn onderpand voor het bedrag dat hij je geleend heeft.

Niet zomaar veiling

De situatie moet erg nijpend zijn als het tot een executieverkoop komt. De hypotheekverstrekker zal je eerst een aantal keren wijzen op de betalingsachterstand. Je krijgt vaak ook zelf nog de kans je woning te verkopen. Dit levert vaak meer geld op dan een veiling, dus dat is ook wat de hypotheekverstrekker het liefste ziet. Een executieverkoop voorkomen? Ga bij problemen direct om de tafel zitten met de hypotheekverstrekker om de situatie uit te leggen. Misschien dat er nog mogelijkheden zijn om toch in het huis te kunnen blijven wonen. Een hypotheekadviseur kan je ook van advies voorzien.

 

Artikelen in Executieverkoop