Een beleggingshypotheek is een hypotheek waarbij je maandelijks geld inlegt op een beleggingsrekening. Dit geld wordt belegd op de beleggingsrekening. Aan het einde van de looptijd moet je dan voldoende vermogen hebben opgebouwd, om de hypotheek volledig af te lossen. Je lost dus niet af tijdens de looptijd.
Wat is een beleggingshypotheek?
De beleggingshypotheek is een hypotheek zonder een maandelijkse aflossing. Deze beleggingshypotheek valt onder het overgangsrecht. Er mogen geen nieuwe beleggingshypotheken meer afgesloten worden.
Hoe werkt een beleggingshypotheek?
Bij de beleggingshypotheek wordt kapitaal opgebouwd in een beleggingsverzekering. Deze beleggingspolis wordt ook wel eens een Beleggingsrekening Eigen Woning genoemd. Hierin zit vaak een overlijdensrisicoverzekering ingebouwd. De maandlasten hebben dan ook verschillende onderdelen: de hypotheekrente, de premie voor de beleggingspolis en de overlijdensrisicoverzekering.
Er zijn drie verschillende vormen van de beleggingshypotheek. Bij de ene vorm wordt je betaalde premie in beleggingsfondsen geïnvesteerd. De hypotheekverstrekker eiste ook in veel gevallen het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Ook is er een hypotheekvorm waarbij je geld wordt belegd in een levensverzekering. Ook is er een minder voorkomende vorm, waarbij je geld belegd in losse effecten. Er wordt dan een effectendepot of een effectenrekening (beleggingsrekening) aan je hypotheek gekoppeld, in plaats van een beleggingsverzekering. De effectenhypotheek is voordelig, maar draagt meer risico met zich mee.
Je betaalt maandelijks hypotheekrente en een premie voor de belegging.
Bij het afsluiten van een beleggingshypotheek wordt er een beleggingsprognose opgesteld. De bank stelt dan een verwachting op van het te behalen resultaat. Iedereen wil namelijk een ander risico lopen. Je kunt ervoor kiezen om op safe te spelen, maar risicovolle beleggingsfondsen leveren vaak wel een hoger rendement op. Uiteraard kan er ook uit de beleggingsprognose blijken dat er een hoger rendement kan worden behaald dan de waarde van de hypotheek. In sommige gevallen is het dus mogelijk om winst te maken met een beleggingshypotheek.
Het risico van een beleggingshypotheek
De beleggingshypotheek is een risicovolle hypotheekvorm. Beleggen is namelijk nooit zonder risico. Je bent afhankelijk van de beurs: de waarde van je beleggingen kan veranderen. Dat betekent dat je tegenvallende resultaten kunt hebben met je beleggingen.
Dit is dus het grote risico van de beleggingshypotheek. De kans is aanwezig dat je met tegenvallende resultaten zit. Je hypotheek is dan niet afgelost op einde looptijd. Je zit dan met een restschuld.
Wat te doen bij tegenvallend rendement?
Het kan voorkomen dat je een beleggingshypotheek hebt, maar dat je rendement tegenvalt. Helaas komt dit vaker voor dan gedacht. Je hebt dan verschillende opties. Een goede optie is het omzetten van je hypotheek in een (bank)spaarhypotheek, een hypotheekvorm waarbij je direct aflost, zoals een annuïtaire of lineaire hypotheek, of je beleggingshypotheek aanhouden, en dan jaarlijks extra aflossen. Je kunt dan gebruik maken van het percentage dat je jaarlijks boetevrij mag aflossen.
Probeer op tijd in te grijpen, wanneer je een slecht rendement verwacht. Je wilt vermijden dat je je hypotheek niet afgelost op einde looptijd. Je zit dan namelijk met een restschuld, die in theorie in één keer opeisbaar kan worden.
Je oude beleggings hypotheek oversluiten
Het is mogelijk om je oude beleggingshypotheek over te sluiten. Als je onder het overgangsrecht valt, heb je nog recht op hypotheekrenteaftrek.
Het nadeel van oversluiten is dat je oversluitkosten moet betalen. Het grote voordeel is dat je kunt profiteren van de lage rentes van dit moment.
Bij een omzetting van je hypotheek naar een annuïtaire of lineaire hypotheekvorm kun je maandelijks af gaan lossen en loop je meteen minder risico op je hypotheek. Omzetten naar een (bank)spaarhypotheek is een andere optie, omdat je hypotheekrente aan je spaarrente gekoppeld is. Wanneer de hypotheekrente laag is, is je spaarrente dus ook laag. Dit kan ervoor zorgen dat je ook bij deze hypotheekvorm bij minder rendement meer premie zal moeten inleggen om aan het einde van de looptijd het gewenst verzekerd kapitaal te verkrijgen.
Veel oude beleggingshypotheken hebben een verpande woekerpolis. Dit zijn hypotheken met een polis met hogere verborgen kosten dan in eerste instantie is aangegeven. De prognose van zo’n hypotheek kan vaak een stuk lager uitpakken dan gewenst. Je betaalt immers erg veel kosten voor een woekerpolis. Overleg met een hypotheekadviseur, wanneer je denkt dat je zo’n woekerpolis hebt, of als je rendementen tegenvallen.
10 Tips voor een beleggingshypotheek:
- Heb je een oude beleggingshypotheek? Overweeg dan om je oude hypotheek over te sluiten naar een annuïtaire of lineaire hypotheek, om zo minder risico te lopen.
- Heb je een overlijdensrisicoverzekering bij je beleggingshypotheek? Kijk dan eens of je elders misschien een goedkopere verzekering kunt vinden. Dit kan niet altijd, soms zit de overlijdensrisicoverzekering inbegrepen in de beleggingsverzekering.
- Bekijk eens je oude beleggingsprognose om te bepalen of deze prognose nog steeds relevant is.
- Hou ook je portefeuilleverdeling in de gaten, wanneer je dit niet goed onderhoud verdwijnt de juiste balans
- Overweeg extra af te lossen op je beleggingshypotheek, om het risico te beperken.
- Is je hypotheek niet afgelost op einde looptijd? Bekijk dan op tijd of je actie kunt ondernemen voordat de looptijd voorbij is.
- Maak gebruik van de jaarlijkse boetevrije percentages bij extra aflossen op je hypotheek
- Heb je een woekerpolis, of denk je een woekerpolis te hebben? Vraag dan zeker advies van een hypotheekadviseur
- Bekijk jaarlijks het rendement, zodat je weet of je nog op koers zit
- Bouw op tijd je risico af van je beleggingen, wanneer je richting einde looptijd van je beleggingshypotheek gaat.