JKP
Wat is het jaarlijks kostenpercentage (JKP)?
In een hypotheekofferte zul je het vast al eens hebben zien staan: het jaarlijks kostenpercentage. Dit wordt ook wel afgerond tot JKP. Het jaarlijks kostenpercentage staat voor het totaal aan rentekosten die je per jaar aan de bank betaalt, plus de kosten die je hebt gemaakt om de hypotheek te kunnen krijgen. Het JKP is dus eigenlijk een overzicht. Het jaarlijks kosten percentage wordt ook wel effectieve rente genoemd.
In dit artikel alles over het jaarlijks kostenpercentage.
Waarom het jaarlijks kosten percentage?
Het jaarlijks kostenpercentage is een poos geleden in het leven geroepen, om mensen die een hypotheek afsluiten bewust te maken van de kosten van een hypotheek. In het JKP wordt er namelijk rekening gehouden met alle extra kosten die bij een hypotheek komen kijken, zoals advieskosten, verzekeringen en de kosten koper. Het jaarlijks kosten percentage staat dan ook vermeld op je hypotheekofferte. Dit is tegenwoordig verplicht.
Hypotheek aanvragen en jaarlijks kostenpercentage
Wil je een hypotheek aanvragen? Door te kijken naar het jaarlijks kosten percentage, kun je goed geldverstrekkers met elkaar vergelijken. Zo kun je de kredietverstrekker vinden met het laagste jaarlijks kosten percentage. Je betaalt dan de minste kosten aan rente en verzekeringen. Dankzij het jaarlijks kosten percentage kun je goed zien hoe veel de hypotheek je nu eigenlijk op jaarbasis kost. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat aanbieder 1 een lagere rente heeft, maar veel hogere bijkomende kosten. In dat geval kan een andere aanbieder een beter jaarlijks kosten percentage hebben, omdat zij minder bijkomende kosten hebben, ondanks een hogere rentestand.
Het jaarlijks kosten percentage staat dan ook altijd vermeld op je hypotheekofferte. Dit is verplicht. Het jaarlijks kostenpercentage is in de meeste gevallen hoger dan de hypotheekrente, omdat er ook andere kosten zijn meegerekend in het JKP. Denk dan aan de kosten koper of de kosten voor verzekeringen.
Welke kosten kunnen in het Jaarlijks Kosten Percentage worden meegenomen?
In het jaarlijks kostenpercentage kunnen de volgende kosten worden meegenomen:
- Taxatie en eventuele bouwkundige keuring
- Eventuele bankgarantie
- Verzekeringen: levensverzekering, woonlastenbescherming, overlijdensrisicoverzekering, opstalverzekering
- Hypotheekadvies
- Bemiddelingskosten (makelaarscourtage, afhandelingskosten)
- Inschrijving hypotheekregister en Kadaster
- Notariskosten
- NHG-kosten
Zoals je ziet, zijn dit veelal kosten die meegefinancierd worden of voor het afsluiten van de hypotheek al afgerekend worden. Andere kosten, zoals de verzekeringen, zijn bij de hypotheek maandelijks inbegrepen, of worden maandelijks of jaarlijks apart afgerekend door de huizenbezitter.
Aangezien de meeste huizenkopers met een of meer van deze kosten te maken zullen krijgen, zal het jaarlijks kostenpercentage vrijwel altijd hoger uitvallen dan de hypotheekrente.
Zoals je ziet is het jaarlijks kostenpercentage een doeltreffende manier om meteen bij ontvangst van je hypotheekofferte te kunnen zien hoe veel je nu per jaar kwijt bent aan het bezitten van een eigen woning. Let dan ook zeker op het JKP bij een hypotheek aanvragen.
Wil je een hypotheek afsluiten? Verdiep je dan zeker in het jaarlijks kostenpercentage. Dit percentage is namelijk een zeer handige manier om de totale kosten op jaarbasis van een hypotheek te kunnen bepalen, en om zo verschillende hypotheken van verschillende aanbieders makkelijk te kunnen vergelijken.
9 tips voor het jaarlijks kosten percentage
- Weet wat het jaarlijks kostenpercentage is en waar het uit is opgebouwd.
- Vergelijk kredietverstrekkers met elkaar op basis van het JKP.
- Laat je niet afschrikken als het jaarlijks kostenpercentage hoger is dan de rente van de hypotheek. Er zijn dan ook andere onderdelen van de hypotheek meegerekend.
- Gebruik het jaarlijks kosten percentage om te kijken wat je nu per jaar kwijt bent aan je hypotheek.
- Houd er rekening mee dat ook het aantal betalingen per jaar wordt meegerekend in het JKP.
- Hypotheekrente varieert per geldverstrekker, per dag en per risicoklasse. Houd hier rekening mee bij het bekijken van je jaarlijks kosten percentage.
- Niet alle kosten die in het jaarlijks kostenpercentage meegerekend worden, zijn ook meegefinancierd. Hierdoor kan het jaarlijks kostenpercentage soms een vertekend beeld geven. Houd hier wel rekening mee.
- Verkijk je niet op enkel het jaarlijks kostenpercentage. Er zijn nog meer zaken die je kunt vergelijken, om zo de goedkoopste hypotheek af te kunnen sluiten. Enkel kijken naar het jaarlijks kostenpercentage kan misleidend zijn.
- Zorg ervoor dat alle informatie, inclusief het jaarlijks kostenpercentage en waar dit percentage bij jou uit opgebouwd is, in je offerte vermeld staat.