Intentieverklaring
Een huis kopen en een hypotheek aanvragen is voor veel mensen een doel. Helaas is de arbeidsmarkt van deze tijd daar niet altijd even geschikt voor.
Veel mensen werken als flexibele uitzendkracht of hebben tijdelijke contracten. Een hypotheek aanvragen?
Dat kan dan weleens lastig zijn. Gelukkig is er de intentieverklaring:
Een document waarmee ook jij, zonder vast contract, een hypotheek kunt aanvragen.
De gegeven en ondertekende intentieverklaring zorgt er dus voor dat je met een contract voor bepaalde tijd ook een hypotheek af kunt sluiten.
Noodzaak werkgeversverklaring met intentieverklaring voor jouw hypotheek?
De werkgeversverklaring is een document dat je moet overhandigen bij het afsluiten van een hypotheek. Wanneer je in loondienst bent moet je werkgever deze verklaring invullen.
De verklaring heeft onder andere betrekking op je inkomenssituatie.
De eerder genoemde intentieverklaring is een apart deel van de werkgeversverklaring. In deze verklaring geeft je werkgever aan dat je uitzicht hebt op het verkrijgen van een vast contract. Soms onder voorbehoud van functioneren of bedrijfsomstandigheden.
Wanneer je een vast contract hebt (een contract voor onbepaalde tijd) blijft je inkomen in principe hetzelfde, of zal jouw inkomen enkel toenemen. Dat geeft de bank de garantie dat je je hypotheek kunt blijven betalen.
De verklaring verlaagt het risico voor de bank en zorgt er dus voor dat je een hypotheek kunt krijgen, ook met een tijdelijk contract.
Wanneer je al een contract voor onbepaalde tijd hebt, hoef je enkel een werkgeversverklaring te overleggen. De intentieverklaring is dan niet nodig.
Je hebt immers al zekerheid en hebt alleen bewijs nodig dat je een baan hebt met vast contract en voldoende inkomen.
Hoe krijg ik een intentieverklaring?
Een werkgevers verklaring en intentie verklaring krijg je bij je werkgever. Sommige bedrijven hebben hier een standaard document voor.
Heeft jouw werkgever dat niet? Download hier voor een digitaal standaardformulier werkgeversverklaring voor het invullen van de verklaring.
Je kunt deze gebruiken voor elke bank en de werkgever kan deze digitaal invullen en mailen naar jouw adviseur of bank. Je kunt deze werkgeversverklaring gebruiken voor een hypotheekaanvraag met of zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
DOWNLOAD HIER DE DIGITALE WERKGEVERSVERKLARING
Controleer de informatie op de verklaring goed. Zorg ervoor dat de verklaring ingevuld wordt door een persoon die daartoe bevoegd is.
Bijvoorbeeld de eigenaar van het bedrijf waarvoor je werkt of een medewerker van HR. Soms wil de werkgever enkel aangeven dat het contract wordt verlengd met nogmaals een tijdelijk dienstverband, in plaats van een dienstverband voor onbepaalde tijd.
Let hier op, want dit is ook niet genoeg voor de meeste hypotheekverstrekkers.
Veel hypotheekverstrekkers accepteren alleen nog de standaardverklaring, die uitgegeven wordt door de NHG.
De NHG werkgeversverklaring bevat alle elementen die nodig zijn voor een goede werkgevers- en intentie-verklaring.
Het is dus aan te raden deze verklaring te gebruiken.
Als je uitzendkracht bent, dan ben je in principe flexwerker. In dat geval kun je je uitzendbureau een perspectiefverklaring in laten vullen, waarin je uitzendbureau aangeeft dat je in de toekomst goede kansen hebt op de arbeidsmarkt.
Veel geldverstrekkers nemen de perspectiefverklaring tegenwoordig aan, wanneer je als uitzendkracht graag een hypotheek wil afsluiten.
Geen intentieverklaring gekregen van je werkgever?
Soms wil een werkgever niet meewerken aan het invullen van de verklaring. Wijs je werkgever er in dat geval op dat de intentie verklaring de werkgever niet verplicht tot het omzetten van je tijdelijke contract in een contract voor onbepaalde tijd.
Juridisch heeft deze verklaring geen betekenis voor je werkgever. Het bindt de werkgever niet aan de op de verklaring gedane beloftes.
Het is dus geen intentieverklaring werkgever: je werkgever legt zich er zelf niet in vast. Het is puur een formaliteit voor het verschaffen van een hypotheek.
Wil je werkgever nog niet meewerken? Vraag dan aan je hypotheekadviseur of je misschien aangemerkt kan worden als flexwerker. Dan is een intentieverklaring niet nodig, maar wordt naar je inkomen van de laatste drie jaar gekeken. Dat is gunstig als je altijd een stabiel en hoog genoeg inkomen hebt gehad.
Veranderingen in de werkgeversverklaring
Jaarlijks vinden er veranderingen plaats gevonden met betrekking tot de werkgeversverklaring.
De werkgeversverklaring wordt op den duur wellicht vervangen door de methode Inkomensbepaling Loondienst. Met deze methode zijn een werkgeversverklaring en jaaropgaven niet meer nodig.
Enkel een loonstrook is dan nog nodig om bepaalde informatie te achterhalen.
Tegenwoordig is het mogelijk om in plaats van de werkgeversverklaring, te werken met een Inkomensbepaling loondienst. Hierdoor heb je geen discussies meer over (de vormvereisten van) de werkgeversverklaring. Bij de Inkomensverklaring loondienst wordt het inkomen vastgesteld op het gemiddelde SV-loon. Alle belaste loonbestanddelen tellen op dat moment mee. Door onderstaand stappenplan te volgen kun je eenvoudig het SV-inkomen bepalen.
6 Stappenplan vaststellen inkomensbepaling loondienst
Je kunt op de volgende manier een inkomensbepaling loondienst regelen:
- Ga naar: www.uwv.nl
- Druk op “inloggen Mijn UWV” en log in met je DIGID
- Druk op “Persoonlijke gegevens”
- Druk op de knop “Controleren” bij loongegevens
- Druk op de knop “Download printversie (pdf)” en sla hem op.
- Wijzig niet de bestandsnaam van dit gedownloade bestand want dan is de digitale stempel verloren.
- Dit PDF bestandje mail je samen met je meest recente salarisstrook naar je hypotheekadviseur.
Of check je dit liever ook even zelf ?
Upload dan jouw gedownloade printversie en kijk welk bruto inkomen afgegeven wordt door op de site van de Inkomensbepaling loondienst.
Vergeet dan niet de ingehouden pensioenpremie ook in te vullen. Als je werkgever dit inhoudt en je bouwt pensioen op, dan vind je deze terug op je loonstrook.
Download hier het 6 stappenplan Inkomensbepaling Loondienst.
Welke banken hanteren de inkomensbepaling loondienst?
- ABN AMRO
- AEGON
- Allianz
- Argenta
- ASN Bank
- ASR
- Attens
- BLG Wonen
- BijBouwe
- Bunq bank of the free
- Centraal Beheer
- Dynamic
- Florius
- Groene Hart hypotheken
- Hypotrust
- Impact hypotheken
- ING
- Lloyds Bank
- Lot hypotheken
- Moneyou
- Munt hypotheken
- Nationale Nederlanden
- NIBC
- Obvion
- Rabobank
- Regiobank
- SNS Bank
- Syntrus Achmea
- Triodos Bank
- Tulp hypotheken
- Venn hypotheken
- Woonfonds
- Woonnu
Bronnen:
https://www.nhg.nl/het-krijgen-van-nhg/inkomensbepaling-loondienst/
https://www.nhg.nl/het-krijgen-van-nhg/werkgeversverklaring-nhg/
https://hdn.nl/diensten/inkomensbepalingloondienst/